Marmor

Alt du trenger å vite om Marmor
Velkommen til marmor-portalen: Norges største informasjonsportal for deg som vil vite mer om opprinnelsen til marmor, natursteinens oppbygning, renhold eller vedlikehold.

Hva er Marmor?

Marmor er en bergart som inneholder mye kalsium, karbon og oksygen. Denne natursteinen finnes i mange av verdens land, og kan utvinnes i store blokker av gangen. Marmor-stein er mye brukt til bygninger og skulpturer, og er i tillegg egnet for en rekke andre bruksområder.

I moderne tid ser vi både benkeplater, fliser, baderomsbenker og peisplater i marmor-stein Operahuset er bygget av italiensk carrara-marmor og Gardermoen inneholder fauske-marmor fra Fauske; Norges mest kjente utvinningsstasjon for dette materialet.

Marmor er også en svært vanlig ingrediens i terrazzo; en slags sementblanding med forskjellige ingredienser som blir brukt i strukturer som trapper, gulv og til og med vegger.

Fra naturens side finnes marmor i følgende farger:

 • Hvit
 • Grønn
 • Rosa
 • Svart
 • Marmor med blandinger av forskjellige farger (oppstår ved forurensning av ulike mineraler).

På grunn av marmorsteinens kjemiske sammensetning, er den ikke spesielt robust i forhold til andre typer naturstein. Porøsiteten gjør den i tillegg sårbar ovenfor syreangrep fra relativt vanlige husholdningsartikler som for eksempel melk, vin, sitron og visse former for såpe.

Hva er fordelene med marmor?

 • Marmor reflekterer lys
 • Bevarer sin farge i nesten ubegrenset tid
 • Kan benyttes til utrolig mye: Benkeplater, fasader, gulv, vegger, statuer
 • Kan restaureres ved skade slik at den blir så god som ny
 • Motstår varme, noe som gjør den ideell til bruk på kjøkken
 • Den kjemiske sammensetningen muliggjør interessant design
 • Et rimeligere alternativ enn andre typer naturstein
 • På grunn av dens mange egenskaper kan eiendom øke i verdi ved bruk av marmor

Hva er ulempene med marmor?

 • Marmor kan kun installeres av fagfolk
 • Natursteinen er tung
 • Kan få riper, skraper og syreskader
 • Bør vedlikeholdes i samme grad som annen naturstein

Hvordan brukes marmor i dag?

Marmor er den mest allsidige av alle natursteiner. Den brukes gjerne i arkitektur og skulpturer på grunn av sin «mykhet». I legemiddelindustrien brukes marmor ved å utnytte steinens kjemiske egenskaper. Det samme gjelder for jordbruk: Her brukes den for å nøytralisere syreholdig jord eller vann. Ved produksjon av både kosmetikk, maling og papir benyttes marmor flittig. Sist, men ikke minst, brukes knust marmor som fundament i bygningsprosjekter verden over.

Rengjøring av marmor

På lik linje med annen naturstein, må også marmor rengjøres fra tid til annen slik at den holder seg over tid. Det gjelder enten det er snakk om gulv, benkeplater, statuer eller andre flater av marmor.

Les mer om vask og rens av marmor!

Restaurering, rehabilitering og reparasjon av marmor

På grunn av marmorens relativt høye grad av porøsitet, vil det kreve vedlikehold over tid når den brukes daglig. Det kan blant annet dreie seg om å reparere benkeplater, fjerne rust, restaurere trapper og mer.

Les mer om vedlikehold av marmor

Nedenfor ser du noen av de vanligste bruksområdene til marmor i moderne tid slik at du selv kan vurdere hvilke muligheter som finnes til å implementere marmor i dine omgivelser.

Marmor-gulv

Marmor passer bra til gulv av flere årsaker. I forhold til rengjøring er det en av de aller enkleste løsningene. Det tar seg godt ut med lyst gulv og gir en eksklusiv opplevelse. Søl bør fjernes så fort som mulig da det kan trekke inn i marmoren.
Vedlikehold

Marmor peisplate

Dette er en slags gulv-plate som beskytter mot varme fra peisen. Den legges ca. 30 cm foran ovnsdøren der gulvet er sårbart ovenfor varme og glør. Platen kan leveres i marmor eller annen naturstein.
VEDLIKEHOLD

Marmor benkeplate

Den siste tiden har benkeplater i naturstein, og spesielt marmor, blitt svært populært. På grunn av natursteinens «mykhet» er det store muligheter for spennende design, noe som er svært fordelaktig for å kunne få spesialtilpassede løsninger. Ettersom den motstår varme, vil selv profesjonelle kjøkken der det er stor aktivitet kunne benytte marmor.
VEDLIKEHOLD

Marmor-fliser

Dersom du ikke er klar til å ta steget fullt ut med massiv marmor på vegger og gulv, er det godt å vite at det finnes et alternativ; nemlig marmor-fliser. Det kan argumenteres at du får det beste av to verdener da kostnadene vil bli noe lavere. Samtidig finne det andre fordeler med materialet: Det reflekterer lys, er solid og ser fantastisk ut.
VEDLIKEHOLD

Marmor baderomsbenk

Fordi vann ikke påfører materialet skader, passer marmor perfekt til badet. Av alle typer naturstein brukes marmor mest, både til baderomsbenk og annen innredning.
VEDLIKEHOLD