Vedlikehold av marmor

Alt du trenger å vite om vedlikehold av marmor
Marmor er en bergart som kan holde seg i mange år dersom den tas godt vare på. Det er viktig å være oppmerksom på at visse typer vedlikehold krever god rengjøring først. Dette gjelder de fleste typer naturstein. Vi har allerede beskrevet gode rutiner for rengjøring av marmor. I mange tilfeller vil det være fordelaktig at renhold og rens av marmoren utføres av profesjonelle aktører. Da unngår man unødige skader på flater som brukes mye, som for eksempel marmor-gulv i bedriftslokaler.

Les mer generell informasjon om natursteinen i marmor-portalen!

Hvorfor krever marmor vedlikehold?

Over tid vil vanlig bruk av marmor føre til et behov for vedlikehold. Det kan sies å være et slitesterkt materiale, men det er noe mer porøst enn de mest robuste variantene av naturstein. Ved massivt bruk er det vanlig at riss, hakk og andre skader oppstår over tid. Her er noen av de vanligste årsakene til at skader på marmor oppstår:

  • Sand og småstein tråkkes inn og fører til riper, riss eller i hakk.
  • Smuss fra småstein tråkkes ned i overflaten på marmoren og danner merker.
  • Merker etter skosåler etc.
  • Etseskader etter alkoholholdige drikkevarer, skurekrem osv.
  • Sårskader i trapper (naturstein av trapper er svært utsatt).
  • Sårskader i gulv, trapper og annet inventar etter bytting av lokaler.

Rehabilitering av marmor

I hovedsak skiller vi i Norge mellom enkel rehabilitering og total rehabilitering av naturstein som marmor. Hvilken som velges kommer an på omfanget av skaden, hvor mye man er villig til å investere og hvor kresen man er på utfallet. En tommelfingerregel er at man alltid bør bruke skånsomme metoder før man går løs på de metodene som sliter mer på natursteinen.

Enkel rehabilitering av marmor

Ved enkel rehabilitering dreier det seg om arbeid på overflaten som ikke har særlig innvirkning på selve strukturen i natursteinen. Det dannes en matt hinne på overflaten. Ved hjelp av poleringspasta og diamanter bygges hinnen videre opp til den får et blankt og skinnende belegg.

Total rehabilitering av marmor

Total rehabilitering tar form med sliping i flere steg. Den egner seg for å fjerne større riss, riper og skader i overflaten. Denne formen for behandling kan utføres på alle typer marmor, men trengs normalt sett mest på gulv, trapper og fasader.

Se eksempler på før og etter fjerning av flekker på naturstein!

Spesialkompetanse på vedlikehold av marmor

Stonetech er en nisje- og kunnskapsbedrift som har spesialisert seg på rengjøring, vedlikehold og reparasjon av naturstein, som marmor og terrazzo, i hele landet siden 2002. Metodene vi benytter er en kombinasjon godt utnyttet teknologi og teknikker som er tuftet på forskning rundt rensing av marmor. I tillegg tar vi i bruk de av oldtidens metoder som fungerer i det enkelte tilfellet.
Kontakt oss
Stonetech.no utfører både reparasjon, restaurering, behandling og annet vedlikehold av marmor.

Fjerning av tagging og graffiti

Både ønsket graffiti på vegger som skal pusses opp og uønsket tagging kan fjernes med hjelp fra Stonetch. Vi har erfaringen som skal til for å restaurere den originale natursteinfasaden slik at dens iboende egenskaper igjen kommer til overflaten.
Kontakt oss

Reparasjon av benkeplater i marmor

Vi utfører både enkel og total rehabilitering av benkeplater i naturstein slik at platen vil fremstå slik som den var før skaden(e) oppstod. Ved hjelp av steinsparkel «lapper» vi materialet slik at sår og risser forsvinner.
Kontakt oss

Impregnering av marmor

Vi kan impregnere marmor, og alle typer gulv, etter anbefalt FDV dokumentasjon.

Vi skiller mellom følgende type impregnering:

  • Oljebasert impregnering
  • Oljebasert impregnering med fargeforsterkende effekt
  • Vannbasert impregnering
  • Natriumpregnering med svanemerkede midler

Stonetech har også kompetansen til å legge et beskyttende lag på marmor slik at de fleste syreholdige væsker som finnes i hjemmet ikke har noen særlig innvirkning på materialet.

Kontakt oss

Fjerning av rust på marmor

Ved hjelp av spesialrensemidler kan rust fjernes fra marmor og annen naturstein. I tillegg har vi nå muligheten til å forebygge mot rust i fremtiden.

Fugerens

Stonetech har utstyret som skal til for å utføre rens av fuger som omgir marmor eller annen natursten. Over tid mister denne gjerne sin farge.
Kontakt oss