Terrazzo

Dyprens, fugerens, vedlikeholdsslip eller dypslip
Velkommen til vår informasjonsside om terrazzo. Her finner du informasjon om opprinnelsen til terrazzo, materialets oppbygning, renhold og vedlikehold.

Hva er Terrazzo?

På norsk brukes av og til stavemåten «terrasso». Materialet kan inneholde små steiner av marmor, kvarts, granitt eller glass som bindes sammen av sement/betong. Bruksområdene for terrazzo er mange, men gulv er det vanligste.

Ofte deles gulvet inn i forskjellige seksjoner med striper av metall. Etter at overflaten med terrazzo-stein har koagulert, kan den slipes og poleres for en jevnere overflate. Materialet slik vi kjenner det i dag ble først brukt i Italia på 1700-tallet.

Er du på jakt etter renhold av naturstein som terrazzo kan du gå til siden om renhold av terazzo.
Terrazzo fliser brukt utendørs.

Hva er fordelene med terrazzo som materiale?

Noen fordeler med å bruke terrazzo er som følger:

  • Ubegrensede muligheter i forhold til design
  • Gir gode muligheter for ergonomiske løsninger når det kreves modifisering av gulv i forretningsbygg
  • Lang varighet og slitesterkt
  • Krever relativt lite vedlikehold (økonomisk)
  • Naturvennlig konstruksjon
  • Gir renslig inneklima
  • Egner seg for utendørs bruk
Terrazzo med lyse steiner er en vanlig variant i Norge.

Hvordan brukes terrazzo i dag?

På grunn av sine mange fordelaktige kvaliteter, egner materialet seg både til gulv, vegg og utearealer som små torg eller åpne plasser. I Norge brukes terrazzo mye i borrettslag/sameier, butikker/kjøpesentre og større industribygg som flyplass terminaler.

Tradisjonelt sett har terrazzo i hovedsak vært brukt innen næring, men i den siste tiden har det blitt moderne og mer vanlig med bruk av terrazzo i hjemmet; blant annet på kjøkken og bad. Flisene til privat bruk kommer i alle tenkelige farger og størrelser. For gulv har 60 x 60 fliser vært blant de mest populære størrelsene. Nye bruksområder har også ført til at nye teknologier har vokst frem i terrazzo-industrien.

I hovedsak finnes det nå to forskjellige løsninger ved legging av terrazzo. I tabellen nedenfor ser du hvilke de er, og hva slags egenskaper de har.

 

 EPOXY TERRAZZOSEMENT TERRAZZO
FargeFlere muligheterMindre muligheter
Tykkelse6-8 millimeterUbegrenset
Egnet brukInnendørsUtendørs
KvalitetMer blankMindre blank
VedlikeholdMindreMer
ProduksjonRaskTregere
   

 

Etter valg av type terrazzo som skal benyttes, må det også tas stilling til hvordan denne skal behandles. Det finnes tre varianter av overflatebehandling for terrazzo. Tabellen nedenfor viser terrazzo-behandlingene øverst. Du kan også se hvilke egenskaper de forskjellige behandlingene har. Valg av behandling er mest relevant i forhold til sementbasert terrazzo fordi epoxy-varianten som regel poleres.

 

TYPE OVERFLATEMATT SLIPTSLIPTPOLERT OG SMUSSFORSTERKET
StrukturSlipt uten ujevnheterNoe glans, sterkere flateLettpolert / polert
Visuelt uttrykkMatt med et rolig dempet uttrykkHalvblank overflateMer skinn og glans
Ulempe / fordelTrenger kunnskap om renholdLett å rengjøreMeget lett å rengjøre
Egner seg tilUtearealerUtearealer / InnendørsInnendørs
Lys terrazzo benkeplate
En terrazzo benkeplate tåler mye men trenger rengjøring på riktig måte.

Rengjøring av terrazzo

På lik linje med de fleste materialer må Terrazzo rengjøres jevnlig. Har du behov for en skikkelig terrazzo vask kan det være behov for profesjonell rengjøring, spesielt for bedriftslokaler. Frekvensen kommer litt an på bruksområde og hva slags type terrazzo det er snakk om. Terrazzo er med sin blanding av steiner og epoxy/betong et meget slitesterkt materiale men har fra tid til annen behov for både vask og grundig rengjøring.

Les mer om rens av terrazzo!

Vedlikehold av terrazzo

Terrazzo-materialets sårbarhet for slitasje på overflaten kommer an på hvilke komponenter som brukes i blandingen. Likevel krever all terrazzo før eller siden vedlikehold som kan innebære dyp rens, sliping, polering, impregnering eller reparasjon/restaurering. Dette gjelder for alle bruksområder av terrazzo: Gulv, vegger, benkeplater, fliser eller trapper.

Les mer om vedlikehold av terrazzo!
Her er et eksempel på et terrazzo-gulv som har blitt slipt.

Terrazzo-gulv

Tradisjonelt sett er gulv gjerne det første folk forbinder med terrazzo. I Venezia ble de første terrazzo-gulvene laget allerede på 1700-tallet. I dag er gulv laget av terrazzo mye brukt i mange forskjellige sammenhenger, både utendørs og innendørs.

Ofte deles gulvet inn i forskjellige seksjoner med striper av metall. Etter at overflaten med terrazzo-stein har koagulert, kan den slipes og poleres for en jevnere overflate. Materialet slik vi kjenner det i dag ble først brukt i Italia på 1700-tallet.

For bedriftslokaler kan terrazzo-gulv være spesielt anvendelig i forhold til ergonomisk utforming av lokalene. Fordi det er basert på sement, er det mulig å forme det nøyaktig slik man vil, både med tanke på struktur, utseende, men også finish. Dette kan komme godt med dersom en bedrift har noen spesielle krav til utforming av gulv. Eksempler kan være rullestolramper som skal installeres, skinner som skal legges på gulvet osv.
terrazzo trapper
Terrazzo trapper er et meget slitesterkt og populært dekke i blant annet borettslag og sameie. 

Terrazzo fliser

For de som liker materialets utseende er også terrazzo fliser en mulighet. Disse egner seg ikke bare til gulv, men også til vegger på for eksempel bad. Under normale omstendigheter er prisen på terrazzo-fliser rimeligere enn et helstøpt terrazzo-gulv fordi sistnevnte må lages fra bunnen av.
terrazzo bord
Terrassebord eller terrazzo bord? Man kan lage mye holdbart og fint med terrazzo.

Design og idèer med Terrazzo

Terrazzo har aldri gått av moten. En grunn til det kan være at det har fortsatt å utvikle seg: Med jevne mellomrom blir det gjort kjemiske endringer og forbedringer som øker mulighetene for bruk. I tillegg har materialet klart å holde tritt med skiftende designtrender.

Her får du noen ideer og inspirasjon til hva du selv kan finne på med terrazzo betong.